header banner
Default

Om buitenlands geld te wisselen, betaal je meer bij GWK Travelex dan bij een bank


Als je buiten de eurozone op vakantie gaat, is het fijn om alvast wat lokale valuta in handen te hebben. In Nederland kun je op twee plekken geld wisselen: bij de bank en bij geldwisselkantoor GWK Travelex. De wisselkoers is bij GWK Travelex vaak een stuk slechter dan bij de bank. Radar zoekt uit hoe dat kan.  

Hoe wordt de wisselkoers bepaald?

De geld wisselkoers wordt bepaald door vraag en aanbod op de internationale markt. Jakob de Haan, hoogleraar politieke economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt uit dat deze koers als uitgangspunt gebruikt wordt. “Daar zit vaak iets van marge op. Als je buitenlands geld koopt ben je daarom iets duurder uit dan de evenwichtsprijs. En andersom: als je buitenlandse valuta verkoopt, krijg je er iets minder euro’s voor terug.” 

Bedrijven mogen de marge zelf bepalen

Hoe het kan dat je bij GWK Travelex duurder uit bent dan bij de bank, komt volgens De Haan door deze marge. “Bedrijven mogen de hoogte van de marge zelf bepalen. Daar zijn geen regels voor. En GWK Travelex rekent over het algemeen meer marge dan de banken.”

Hoe gewilder een munt, hoe kleiner het verschil tussen GWK en de bank

Het verschil in marge is kleiner bij buitenlandse munten die veel in omloop zijn dan bij valuta waar minder vraag naar is. Als je bijvoorbeeld 10 euro wilt wisselen voor Amerikaanse dollars, krijg je bij ABN Amro 10,69 dollar. Dit wijkt 4 dollarcent af van de evenwichtsprijs: een marge van 0,4 procent. Bij GWK Travelex krijg je voor 10 euro 9,78 Amerikaanse dollar. Dit wijkt 85 dollarcent af van de evenwichtsprijs: een marge van 7,9 procent. 

Bij minder gewilde valuta, is het verschil groter. Wil je bijvoorbeeld 10 euro wisselen voor Marokkaanse dirham? Dan krijg je bij ABN Amro 108,70 dirham. Dit wijkt 0,83 dirham af van de evenwichtsprijs: een marge van 0,8 procent. GWK Travelex geeft je voor 10 euro slechts 77,80 Marokkaanse dirham. Dit wijkt 31,73 dirham af van de evenwichtsprijs en is een marge van 29,0 procent. 

NB: de genoemde wisselkoersen zijn van 08/06/2023

Waarom rekent GWK een andere marge dan de bank?

De marge wordt bepaald door een aantal zaken. Bijvoorbeeld hoe makkelijk het bedrijf de munten weer kwijt kan. “Als er weinig vraag is naar een munt, zal het bedrijf dit geld langer in bezit moeten houden”, legt De Haan uit. “In de tussentijd kan er van alles met de koers gebeuren. En als deze ineens veel slechter wordt, maakt een bedrijf verlies op het geld.” 

Vandaar dat er ook een tijdselement in zit. “Als de vakantie aanbreekt en heel veel mensen willen ineens naar Marokko, dan wordt de Marokkaanse dirham massaal aangevraagd", vertelt de hoogleraar. Dan zullen bedrijven niet zo’n hele grote marge rekenen. “Maar aan het eind van het vakantieseizoen, wordt het voor bedrijven lastiger om het geld weer kwijt te raken. Als je dan nog dirham over hebt en die wilt wisselen voor euro’s zal er daarom een grotere marge gebruikt worden.” 

Extra marge voor gebruiksgemak

De Haan denkt dat het verschil in wisselkoers ook te maken heeft met gebruiksgemak. “GWK’s vind je vaak op stations, bij uitstek een plek waar mensen op het laatste moment geld wisselen onderweg naar het vliegveld.” Geld wisselen bij de bank kost iets meer moeite, maar dan ben je wel goedkoper uit. Gemak speelt hier dus een rol.

Reactie GWK Travelex

GWK Travelex laat in een reactie weten dat de koers wordt beïnvloed door verschillende kosten die verband houden met inkoop, transport, beveiliging, controles en het handmatige werk dat gepaard gaat met het omgaan met contant geld. Hierdoor is de prijs van consumenten hoger dan de wisselkoers van giraal geld. Dit is altijd het geval voor consumenten die vreemde valuta kopen, ongeacht van welke aanbieder ze gebruik maken. 

Sources


Article information

Author: Michael Garcia

Last Updated: 1703852041

Views: 986

Rating: 4.8 / 5 (117 voted)

Reviews: 99% of readers found this page helpful

Author information

Name: Michael Garcia

Birthday: 1974-03-19

Address: 043 Galvan Walks Suite 529, Reedshire, MD 02310

Phone: +4148030106018037

Job: Article Writer

Hobby: Fishing, Reading, Soccer, Camping, Beer Brewing, Skydiving, Knitting

Introduction: My name is Michael Garcia, I am a resolved, lively, daring, Gifted, capable, talented, accomplished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.